Sisäilma ja turvallinen oppimisympäristö

Sisäilmaongelmat haittaavat monin tavoin lapsen oppimista ja kasvua, henkilökunnan työtä ja koulutuksen järjestäjän keskittymistä perustehtävään. Lapsen oireilu ja sairastuminen aiheuttavat vanhemmissa vakavaa huolta ja rasittaa koko perheen arkea.

Ongelma on maanlaajuinen ja yhteinen, ja se on myös ratkaistava yhdessä.

Akaan kouluissa toimii neljä sisäilmatyöryhmää (tilanne 23.10.2023):

Sisäilmatyöryhmien työskentelyyn osallistuu useita eri alojen asiantuntijoita sekä tilojen käyttäjien ja omistajien edustajia. Akaassa vanhempia edustaa näissä ryhmissä kunkin koulun vanhempainyhdistys. Sisäilmatyöryhmien kokoustiedotteet löytyvät Akaan kaupungin nettisivuilta.

Yhteydenotto lapsen oireillessa

Jos epäilee, että oma lapsi saa oireita koulun sisäilmasta, ensimmäisenä kannattaa olla yhteydessä koulun rehtoriin. Asiasta on hyvä jo sen alkuvaiheessa mainita myös kouluterveydenhoitajalle. Asioiden avoin hoitaminen moniammatillisen työryhmän kanssa on tärkeää, jotta asioita päästään viemään eteenpäin hyvässä ilmapiirissä. Sisäilma-asioissa voi olla yhteydessä myös oman koulun vanhempainyhdistykseen.

Vanhempainyhdistykset voivat kääntyä sisäilma-asioissa myös Suomen Vanhempainliiton puoleen. Akaan Vanhempiin voivat ottaa yhteyttä kaikki akaalaiset vanhemmat sekä vanhempainyhdistykset, jotka kaipaavat tukea ja/ keskustelua päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin liittyvissä sisäilma-asioissa.

Lisää tietoa:

Yhteistyöllä eteenpäin! – Tukea koulujen sisäilmatilanteisiin (hengitysliitto.fi)

Vanhempainliitto: Sisäilma ja oppimisympäristön turvallisuus

MLL: Terve sisäilma – jokaisen lapsen oikeus

Julkaistu 23.10.2023